Premier congrès de l’espace Catalan Transfrontalier à Perpignan et Figueres sur la thématique langue et enseignement

premier-congres-de-lespace-catalan-transfrontalier-a-perpignan-figueres-thematique-langue-enseignement
Nicolas Garcia (du Département) et Josep Puigbert (de la Casa de la Generalitat) qui collaborent avec l’IFCT à la diffusion du catalan, lors de l’ouverture du Congrès. Photo ABF.

La Casa dels Països Catalans de Perpignan a accueilli ce 3 mars le premier congrès de l’Espai Català Transfronterer sur la question Llengua i ensenyament, organisé par le Consorci dels Estudis Catalans, la délégation de Perpignan de l’IEC et l’Institut d’Estudis Empordanesos, avec le soutien du Conseil Départemental et de la Generalitat.

La rencontre a été ouverte par le directeur de l’IFCT, les Études Catalanes de l’Université de Perpignan, dont trois professeurs ont participé aux communications et aux échanges entre Catalans du nord et du del sud, Andorrans et Occitans (d’APRENE, établissement d’enseignement supérieur des professeurs des écoles immersives Calandretas). Les étudiants des masters EEI et MEEF Català, les doctorants de l’IFCT ont aussi participé activement à l’organisation du Congrès. Les exposés ont continué le deuxième jour à l’Espai Cultural de Figueres. Les debats ont permis de comparer les expériences catalanes, andorranes et occitanes en matière d’enseignement immersif et de plurilinguisme : la confrontation de situations a montré que le respect des langues, l’éducation immersive (en catalan et occitan), le multilinguisme individuel favorisent l’ouverture à la diversité et les relations interculturelles. La pluralité linguistique et éducative d’Andorre (présentée par Míriam Almarcha París et par Josep Dalleres), ainsi que la politique linguistique de la Generalitat (exposée par Ester Franquesa, la Directora de Política Lingüística) ont souligné leur efficacité à préparer les étudiants à la societé plurilingue moderne. Le forum a servi également à établir des contacts entre les Études Catalanes de l’IFCT et la Generalitat dans l’objectif de faciliter l’accueil d’étudiants des lycées de l’Empordà à l’Université de Perpignan.

La Casa dels Països Catalans de Perpinyà va acollir el 3 de març el 1er Congrés de l’Espai Català Transfronterer sobre Llengua i ensenyament, organitzat pel Consorci dels Estudis Catalans, la delegació de Perpinyà de l’IEC i l’Institut d’Estudis Empordanesos, amb suport del Consell Departamental i de la Generalitat. La trobada va ser acollida pel director de l’IFCT, els Estudis Catalans de la Universitat de Perpinyà, tres professors dels quals van participar a les comunicacions i als intercanvis entre els catalans del nord i del sud, els andorrans i els occitans (d’APRENE, establiment d’ensenyament superior del professorat de les escoles immersives Calandretas). També estudiants dels màsters EEI i MEEF Català, i doctorands de l’IFCT han participat activament a l’organització del Congrés. Els exposats van continuar el segon dia a l’Espai Cultural de Figueres. Els debats van permetre de comparar les experiències catalanes, andorranes i occitanes en matèria d’ensenyament immersiu i de plurilingüisme : la confrontació de situacions va mostrar com el respecte de les llengües, l’educació immersiva (en català i occità), el multilingüisme individual afavoreixen l’obertura a la diversitat i les relacions interculturals. La pluralitat lingüística i educativa d’Andorra (presentada per Míriam Almarcha París i per Josep Dalleres), així com la política lingüística de la Generalitat (exposada per Ester Franquesa, la Directora de Política Lingüística) destaquen per la seua eficàcia per preparar els estudiants a la societat plurilingüe moderna. El fòrum va servir igualment a establir contacte entre els Estudis Catalans de l’IFCT i la Generalitat per agilitzar l’acolliment d’estudiants d’instituts de l’Empordà a la Universitat de Perpinyà.