L’Aplec participe à la concertation du département pour le Catalan

En ce début de mandature, le Conseil départemental a organisé une première concertation pour construire une politique linguistique en faveur du catalan ; l’Aplec y a participé, vendredi 10 juin à la Maison de la catalanité, en présence de la présidente Hermeline Malherbe, du responsable de la langue catalane Nicolas Garcia et du directeur de l’Oplc, Pierre Lissot.

L’Aplec (Associació per a l’Ensenyament del Català) y a expiré son soutien à la co-construction d’une feuille de route pour généraliser l’enseignement du catalan et l’enseignement bilingue et immersif. L’égalité de tous les élèves pour accéder au catalan à l’école nécessité une implication volontariste des partenaires institutionnels – Education nationale, Région, Département, communes – et une augmentation significative des moyens et des financements qui y sont consacrés (enseignants titulaires, subventions des collectivités, aide de la Generalitat). L’Aplec a réitéré sa demande que tous les collèges du département (et en premier lieu les nouveaux qui doivent être construits à Clairà, au Boulou et Camus à Perpignan) offrent l’option catalan et que leur signalisation soit systématiquement bilingue. La connaissance du catalan par les jeunes est une richesse et une ouverture culturelle, c’est un avantage pour les études et l’avenir, un atout pour leur futur professionnel.

L’APLEC PARTICIPA A LA CONCERTACIÓ del DEPARTAMENT per al CATALÀ
En aquest començament de mandatura, el Consell departamental ha organitzat una primera concertació per a construir una política lingüística a favor del català ; l’Aplec hi ha participat, divendres 10 de juny a la Casa de la catalanitat, en presència de la presidenta Hermeline Malherbe, del responsable de la llengua catalana Nicolas Garcia i del director de l’Oplc, Pierre Lissot. L’Aplec hi ha expressat el seu suport a la co-construcció d’un full de ruta per tal de generalitzar l’ensenyament del català i l’ensenyament bilingüe i immersiu. La igualtat de tots els alumnes per accedir al català a l’escola necessita una implicació voluntarista dels partenaris institucionals – Educació nacional, Regió, Departament, comunes – i una augmentació significativa dels mitjans i finançaments que hi són consagrats (ensenyants titulars, subvencions de les col·lectivitats, ajut de la Generalitat). L’Aplec ha reiterat la seua demanda que tots els col·legis del departament (i en primer lloc els nous que s’han de construir a Clairà, al Voló i Camus a Perpinyà) ofereixin l’opció de català i que llur senyalització sigui sistemàticament bilingüe. La coneixença del català pels joves és riquesa i obertura cultural, és avantatge per als estudis i el futur, és oportunitat per al futur professional.