La Fondation Dalí collabore avec les Mossos d’Esquadra pour résoudre une enquête sur le vol d’œuvres de Salvador Dalí

La Fundació Dalí col·labora amb els Mossos d’Esquadra per resoldre una investigació en relació al robatori de dues obres de Salvador Dalí
La Unitat Central de Patrimoni Històric del cos va recuperar dos carbonets de primera època

Barcelona, 17 de febrer de 2023. Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Gala-Salvador Dalí han presentat avui a la seu del cos policial de Barcelona els resultats de la investigació portada a terme en relació a dos dibuixos de primera època de Salvador Dalí que van ser robats el gener de 2022 i recuperats per la Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC (Divisió d’Investigació Criminal), entre d’altres peces. La coordinació entre els cossos policials i les comissions d’experts és fonamental per verificar l’autenticitat de les obres robades i per tant, la col·laboració ofereix garanties a col·leccionistes, galeries d’art i cases de subhastes.

Els pagesos, 1922

Dibuix a carbonet sobre paper

48 x 44,3 cm. Signat: S. Dalí

Les sardanes de la festa major, 1922

Dibuix a carbonet sobre paper

45 x 44,5 cm. Signat: S. Dalí

Agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC han culminat una investigació iniciada a principis de 2022 arran del robatori de dues obres de Salvador Dalí que ja han estat retornades als seus propietaris gràcies a les gestions dutes a terme pels investigadors, gestions que van comportar la detenció de cinc persones.

Després de recuperar les obres d’art, els investigadors van traslladar-les a la seu de la Fundació Dalí per tal que els membres de la Comissió d’Autenticació i Catalogació, en base a l’estudi de les peces i la documentació aportada per les víctimes, poguessin certificar-ne l’autenticitat. L’estudi portat a terme per la Comissió d’experts consisteix en 3 tipus d’anàlisi: a) tècnica, b) de procedència i c) estilística. D’una banda, s’estudia l’obra físicament i es completa la fitxa tècnica que descriu els materials, el suport, les mides i l’estat de conservació. De l’altra, es contrasta la documentació aportada per tal de verificar la procedència. Paral·lelament, s’analitza l’estil i la tècnica de l’obra a través de l’observació directa, però també d’instruments com el microscopi i les diferents llums: directa, rasant i ultraviolada. Aquests recursos aporten informació valuosa sobre el procés de treball: el traç, la factura; en el cas de les pintures, les intervencions en les diverses capes. Així mateix, es comparen estilísticament amb obres de característiques similars i de la mateixa època.

Aquest estudi exhaustiu va permetre comprovar que efectivament es tractava de dos dels carbonets que Dalí va fer el 1922 per il·lustrar el llibre Les Gràcies de l’Empordà, per encàrrec de l’escriptor Pere Corominas. La Comissió d’Autenticació va constatar que la tècnica, el traç i la factura eren atribuïbles a Salvador Dalí.

Detalls dels dos carbonets analitzats per la comissió d’experts de la Fundació Dalí

Detalls dels dos carbonets analitzats per la comissió d’experts de la Fundació Dalí

La Fundació Dalí ofereix el servei d’autenticació des de 1994, ara fa 29 anys. La seva Comissió d’Autenticació i Catalogació rep cada any més de 200 peticions d’expertització. Provenen de Catalunya, la resta de l’Estat espanyol i d’arreu del món, principalment d’Itàlia, França i els indrets que formen part de la trajectòria daliniana. Col·labora amb els diversos cossos policials a nivell mundial des del moment en què va posar-se en marxa la comissió d’experts. Cada any rep una mitjana de cinc peticions dels cossos de seguretat.