AG de l’Aplec à Santa Maria : le défi du changement d’échelle pour généraliser l’enseignement du catalan

AG 2022 a Pabirans Santa Maria

L’Aplec (Associació per a l’ensenyament del català) a tenu son assemblée générale ordinaire à Santa Maria la Mar où la municipalité – le maire Edmond Jordà et la déléguée aux Affaires scolaires Marguerite Valette – avait accueilli l’association également pour l’Escola d’estiu dels mestres de català. En plus des nombreuses activités habituelles de l’association (voir le site www.aplec.cat : enseignement, édition de « Mil Dimonis », partenariat avec l’Oplc et l’EN, Flarep, interventions publiques et institutionnelles, animations culturelles, diffusion médiatique, cours pour adultes), 2022 a été marqué par la nouvelle circulaire d’enseignement des langues régionales en vigueur depuis janvier, et surtout par la signature de l’Accord-cadre pour une convention de développement de l’enseignement du catalan par les partenaires Ministère de l’éducation, Région et Département, sous l’égide de l’Oplc, avec un message très clair : « catalan pour tous et partout ».

La généralisation de l’initiation pour tous les élèves et le développement des sections bilingues implique un défi important pour tous les acteurs de l’enseignement du catalan. Il est nécessaire d’investir plus de moyens (enseignants, heures, financements) et de former et de recruter les professeurs indispensables au déploiement d’une offre généralisée. L’Aplec prévoit ainsi de multiplier par 3 les effectifs, les enseignants, les financements qui garantiront l’égalité d’accès au catalan pour tous les élèves. Le changement d’échelle nécessite soutien politique et investissement: il s’agit de passer de 20% à 60% d’élèves initiés au catalan, de 50 à 150 intervenants à l’Aplec, de 10% à 30% de bilingues.

Un objectif ambitieux et passionnant pour les mois et les années qui viennent.

AG de l’APLEC a SANTA MARIA : EL REPTE del CANVI D’ESCALA PER GENERALITZAR L’ENSENYAMENT DEL CATALÀ
L’APLEC ha celebrat la seua assemblea general ordinària enguany a Santa Maria la Mar on la municipalitat – el batlle Edmond Jordà i la delegada als Afers escolars Marguerite Valette – havia acollit l’associació igualment per l’Escola d’estiu dels mestres de català. A més de les nombroses activitats habituals de l’associació (vegeu per més informació el portal www.aplec.cat: ensenyament, edició de Mil Dimonis, partenariat amb l’OPLC i l’EN, FLAREP, intervencions públiques i institucionals, animacions culturals, difusió mediàtica, cursos per adults), 2022 ha estat marcat per la nova circular d’ensenyament de les llengües regionals vigent des del gener, i sobretot per la signatura de l’Acord-marc per una convenció de desenvolupament de l’ensenyament el català pels partenaris Ministeri d’educació, Regió i Departament, sota l’ègida de l’OPLC, amb un missatge molt clar: “català per a tothom i a tot arreu”.

La generalització de la iniciació per a tots els alumnes i el desenvolupament de les seccions bilingües implica un repte important per a tots els actors de l’ensenyament del català. Cal invertir més mitjans (ensenyants, hores, finançaments) i cal formar i reclutar els professors necessaris a una oferta generalitzada. L’APLEC preveu així que se multipliqui per 3 els efectius, ensenyants, finançaments indispensables per garantir la igualtat d’accés al català per a tots els alumnes. El canvi d’escala necessita un suport polític i una inversió indispensable: es passarà de 20% a 60% d’alumnes iniciats, de 50 a 150 mestres a l’APLEC, de 10% a 30% de bilingües. Un objectiu ambiciós i apassionant per als mesos i els anys que venen.