L’Aplec rend hommage à Pere Verdaguer

laplec-rend-hommage-a-pere-verdaguer

L’Aplec, Associació per a l’ensenyament del català, a tenu samedi la réunion mensuelle de son Consell directiu en rendant hommage à son président d’honneur et fondateur, Pere Verdaguer, qui s’est éteint mercredi dernier.

« Lutteur infatigable pour le développement de l’enseignement du catalan, Pere Verdaguer, aurait apprécié que l’initiation au catalan en primaire grâce aux intervenants financés par les collectivités et qu’il avait lancé lui-même en 1995, soit plus que jamais d’actualité. Une vingtaine d’enseignants de l’APLEC étaient justement réunis samedi 4 février à la Casa dels Països Catalans de l’Université pour leur deuxième journée de formation mise en place par l’APLEC et par les conseillers pédagogiques de catalan, Coleta Planas, et, Jeroni Vidal, nouveau à ce poste.

Pere Verdaguer aurait certainement moins aimé les récents reculs du catalan en collège où les chefs d’établissements diminuent le volume horaire de la langue catalane malgré les textes en vigueur. À l’heure où la Ministre Najat Vallaud-Belkacem vient soutenir l’enseignement de l’occitan (voir L’Indépendant du 28/1/2017 et déclaration de la ministre sur http://www.education.gouv.fr/cid112342/-langues-regionales-signature-de-la-convention-cadre-contribuant-a-la-transmission-de-l-occitan.html), il serait pour le moins scandaleux que le catalan soit, au contraire, victime des décisions arbitraires de certains responsables éducatifs.

L’APLEC, comme c’est le cas en Alsace, au Pays Basque et en Corse, a pour objectif que tous les élèves du département soient à égalité et aient accès à l’initiation à la langue régionale (dans toutes les écoles et dans tous les collèges) et que l’offre d’enseignement bilingue soit généralisée pour tous ceux qui le souhaitent (76 % des habitants y sont favorables). » nous précise-t-on à l’APLEC.

« L’APLEC, Associació per a l’ensenyament del català, va fer dissabte la reunió mensual del seu Consell directiu homenatjant el seu president d’honor i fundador, Pere Verdaguer, que ens ha deixat dimecres passat. Lluitador incansable per al desenvolupament de l’ensenyament del català, Pere Verdaguer, hauria apreciat que la iniciació al català a l’escola, gràcies als intervinents finançats per les col·lectivitats i que ell mateix havia llançat el 1995, sigui més que mai d’actualitat. Una vintena d’ensenyants de l’APLEC eren justament reunits dissabte 4 de febrer a la Casa dels Països Catalans de la Universitat per llur segon dia de formació posada en plaça per l’APLEC i pels consellers pedagògics de català, Coleta Planas, i Jeroni Vidal, nou en la funció. En canvi, al Pere Verdaguer, no li haurien agradat les recents retallades del català als col·legeis on els caps d’establiments diminueixen el volum horari de la llengua malgrat els textos vigents. A l’hora en què la Ministra Najat Vallaud-Belkacem ve a sostenir l’ensenyament de l’occità (veure L’Indépendant del 28/1/2017 i declaració de la ministra a http://www.education.gouv.fr/cid112342/-langues-regionales-signature-de-la-convention-cadre-contribuant-a-la-transmission-de-l-occitan.html), seria escandalós que el català fos, al contrari, víctima de les decisions arbitràries de certs responsables educatius. L’APLEC, com ja és el cas a Alsàcia, al País Basc i a Còrsega, té com a objectiu que tots els alumnes de Catalunya Nord siguin a igualtat i tinguin accés a la iniciació a la llengua regional (a totes les escoles i a tots els col·legis) i que l’oferta d’ensenyament bilingüe sigui generalitzada per a tots els que ho volen (el 76 % dels habitants hi són favorables). »