Visita virtual al Teatre-Museu Dalí de Figueres

La Fundació Dalí renova la visita virtual amb una tecnologia pionera en els museus d’art i l’enriqueix amb continguts.

En aquests dies de confinament, la Fundació Dalí ofereix la possibilitat de visitar el Teatre-Museu Dalí de Figueres de casa estant amb una nova tecnologia. A diferència d’altres, Matterport permet una visita virtual interactiva i incorpora la visualització tipus “casa de nines”, similar a una maqueta 3D en què s’observen les estances sense parets. Les sales del museu no s’havien vist mai des d’aquesta perspectiva.

Amb aquesta renovada visita, la Fundació Dalí ha volgut millorar l’experiència de recorregut virtual oferint la sensació de “caminar” per dins del Teatre-Museu a porta tancada. En tot moment, el navegant té la visió de conjunt de l’espai, un edifici que Salvador Dalí ja va concebre com un tot, com una obra en si mateix. A més, permet a l’internauta crear el seu propi itinerari, amb continguts i durada personalitzats i, sobretot, sense barreres arquitectòniques. El recurs està disponible al web de la Fundació Dalí i des de qualsevol dispositiu mòbil. La facilitat de navegació des del telèfon mòbil demostra que aquesta eina també està pensada per complementar la visita presencial, si així es vol. L’usuari pot “passejar” de forma àgil i fluïda per les diferents plantes i escollir un dels onze espais que es posen al seu abast sense que la imatge es distorsioni o trigui a descarregar-se.

Són nou sales i dos passadissos farcits d’obra: el Vestíbul, el Pati central, l’Escenari ubicat sota la gran cúpula geodèsica de vidre, la Sala de les Peixateries, la Sala del Tresor, la Sala dels Dibuixos, la Sala Mae West, la Sala Palau del Vent, la Sala Poesia d’Amèrica, la Sala Arturo López, les Loggies i els passadissos de la planta baixa i de la primera planta. Un cop a dins de la sala escollida, la contemplació d’una obra es veu enriquida amb informació complementària -apta per a tots els públics- que consisteix en textos, enllaços al catàleg raonat de pintures i al d’escultures, a articles i publicacions, fotografies històriques o contingut audiovisual que contextualitzen la peça. En total hi ha cinquanta punts d’informació, així com també una vintena de tasques, algunes de les quals són propostes pedagògiques per al públic infantil. Durant el recorregut es donen pistes als usuaris per descobrir el funcionament de determinats dispositius tal i com Dalí havia previst en el seu museu i que, de vegades, passen desapercebuts. És el cas de la Princesa Cibernètica al damunt de la qual es desplega una vidriera de plaques pintades sobre metacrilat.

Metodologia de treball

S’ha utilitzat la tecnologia nord-americana Matterport per digitalitzar els espais en format 3D i resolució 4K. Fins ara s’ha aplicat principalment en l’àmbit dels museus de la tècnica i les ciències naturals amb fins pedagògics, i és força desconeguda en el món dels museus d’art.

El treball de creació d’aquesta nova visita virtual ha consistit en la presa de fotografies d’alta resolució, l’escaneig amb làser i la filmació amb càmeres 360º dels espais del museu. S’ha pogut arribar a llocs recòndits com la Sala Poesia d’Amèrica o la Torre dels Enigmes i fins i tot a racons on el visitant no hi pot accedir. Aquest és el cas de l’interior del Taxi plujós (el cadillac ubicat al pati central) o l’altar de sota la cúpula que mostra l’oli Explosió de fe mística en el centre d’una catedral. Amb aquest material, s’ha procedit a elaborar la visita virtual i un model digital en 3D d’alta resolució, que és el que es coneix com “casa de nines”, una maqueta 3D on es veuen les sales a vista d’ocell sense parets. A la cinquantena de punts d’interès escollits se n’hi podran incorporar progressivament.

És una aposta tecnològica que la Fundació Dalí ha encomanat a l’empresa Know my Story dirigida per Pep Torres, expert en comunicació i innovació creativa, amb 25 anys d’experiència. El projecte ha estat coordinat per Cinzia Azzini, responsable de l’Àrea digital de la Fundació Dalí, amb la col·laboració d’Anna Garcia, membre del Servei Educatiu. La revisió acadèmica ha anat a càrrec del Centre d’Estudis Dalinians i la supervisió tècnica, del departament de Conservació i Restauració.

Museus com el Puixkin de Moscou encetaven el s. XX amb una clara vocació pedagògica posant a l’abast dels alumnes rèpliques de guix de les escultures i monuments clàssics. El s. XXI posa la darrera tecnologia al servei de l’educació i també de l’entreteniment per apropar el patrimoni a un públic global.

Enllaç a la nova visita virtual: https://www.salvador-dali.org/ca/museus/teatre-museu-dali-de-figueres/visita-virtual/