Succès de la « FES-TE DE LA LLENGUA » et du symposium Pompeu Fabra pour les 150 ans de sa naissance et le centenaire de la « Gramatica Catalana »

succes-de-la-fes-te-de-la-llengua-et-du-symposium-pompeu-fabra-pour-les-150-ans-de-sa-naissance-et-le-centenaire-de-la-gramatica-catalana
El mestre Pompeu Fabra, « seny ordenador de la llengua catalana ».

La session ordinaire de l’académie de la langue catalane (Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans) a eu lieu le 10 novembre à Barcelone sous la direction de sa présidente Teresa Cabré et en présence de 40 de ses membres. Elle a continué de superviser ses travaux scientifiques, comme l’élaboration du Nomenclàtor mundial (pour les noms de lieu de l’Amérique Centrale et du Sud). En outre l’Académie s’est félicitée pour le succès de la « Fes-te de la llengua » du mois destinée à consolider les relations avec le monde enseignant et à développer la diffusion de la langue catalane dans la société (dans les domaines culturels, médiatiques…).

Finalement la Secció Filològica a souligné l’importance du Symposium Pompeu Fabra (14-16 novembre) dans le cadre de l’Any Pompeu Fabra à l’occasion des 150 ans de la naissance du modernisateur de la langue catalane, du centenaire de la publication de la Gramàtica catalana (1908), au siège de l’IEC, salle Prat de la Riba. Le « seny ordinador de la llengua catalana » selon l’écrivain Josep Pla, fut forcé à l’exil en 1939 afin d’éviter les représailles franquistes pour son implication républicaine et démocratique ; il est enterré au cimetière de Prada. En introduction de la session mensuelle, Pere Quetglas et les linguistes Ana Gòmez Rabal et Mercè Puig ont présenté le Glossàrium Mediae Latinitatis Cataloniae, une grande base de données des mots latins et romans médievaux.
Plus d’information sur : www.iec.cat.

ÈXIT DE LA « FES-TE DE LA LLENGUA » I SIMPOSI POMPEU FABRA pels 150 ANYS DEL SEU NAIXEMENT i els 100 ANYS de la GRAMÀTICA CATALANA
La sessió ordinària mensual de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans se va celebrar el 10 de novembre 2018 a Barcelona sota la direcció de la seua presidenta M. Teresa Cabré i en presència de 40 dels seus membres ; va deixar constància de l’avançament dels seus treballs acadèmics, com l’elaboració del Nomenclàtor mundial (pels noms de llocs de les parts de l’Amèrica Central i del Sud). A més la Secció se va felicitar de l’èxit de la « Fes-te de la llengua » celebrada el mes d’octubre per consolidar les relacions amb els professors de català i desenvolupar la difusió de la llengua catalana en la societat (dominis culturals, mediàtics. I finalment se va destacar la importància del Simposi Pompeu Fabra (14-16 de novembre, a la seu de l’IEC, sala Prat de la Riba.) en el marc de l’Any Pompeu Fabra a l’ocasió dels 150 anys de la neixença del modernitzador de la llengua catalana i del centenari de la publicació de la Gramàtica catalana (el 1908). El « seny ordinador de la llengua catalana » segons Josep Pla, va ser forçat a l’exili el 1939 per evitar les represàlies de la seua implicació republicana i democràtica ; és enterrat al cementeri de Prada. A la introducció de la sessió mensual, Pere Quetglas i les investigadores Ana Gòmez Rabal i Mercè Puig van presentar el Glossàrium Mediae Latinitatis Cataloniae, gran base de dades dels mots llatins i romànics medievals.

[sibwp_form id=1]