Soutien de la Catalogne Nord devant la prison de Figueres

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils

Les Angelets de la Terre ont été invités à venir soutenir l’ancienne ministre catalane Dolors Bassa devant la prison du Puig de les Basses et à y présenter toutes les actions solidaires qu’ils mènent depuis le début de l’année en Catalogne Nord. Ils ont pu rencontrer la sœur de la prisonnière politique qui leur a dit combien leur soutien lui donne du baume au cœur. Ramon Faura nous communique à ce sujet, avec prière d’insérer :

« Après quelques jours avec la crainte de ne pas pouvoir organiser, en raison des blocages, cette réunion pour soutenir Dolors Bassa, les autres prisonniers politiques et le droit à l’autodétermination de la nation catalane, les Angelets de la Terre pouvaient finalement participer pour la première fois à une action devant la prison de Figueres. Ils étaient accompagnés de deux groupes du collectif de musiciens de Catalogne Nord pour la langue catalane. Muriel Perpigna a interprété quelques classiques de la chanson catalane et Llamp te Frigui à distillé quelques-unes de ses chansons les plus revendicatives.

Ramon Faura, président des Angelets de la Terra, a présenté les actions de cette association culturelle créée en 2001. En mars 2018, tout a commencé avec l’organisation de la Cassolada per la Llibertat devant le consulat d’Espagne, après l’emprisonnement d’une partie du gouvernement de la Catalogne. Cette première action de solidarité a été un succès. Environ 300 Catalans du Nord ont participé et toutes les entités et partis solidaires ont appelé à manifester.

Quelques jours plus tard, lors de la conférence de presse des Concerts per la Llibertat organisés par le collectif de musiciens des Angelets (www.angeletsdelaterra.com), le maire de Pesillà de la Ribera a annoncé qu’il créerait un collectif de maires de Catalogne Nord solidaires. Aujourd’hui, quasiment la moitié des communes du département en font parties. Les quatre concerts, d’avril à octobre, à Alenyà, Vilafranca de Conflent, El Soler et Pesillà de la Ribera ont également très bien fonctionné avec la participation de 2000 personnes, 29 groupes musicaux de Catalogne Nord, 6 du Sud et 1 d’Occitanie.

Ces concerts ont été parrainés par l’acteur Sergi Lopez et ont reçu le soutien du président d’Omnium Cultural, Jordi Cuixart qui a envoyé une lettre depuis la prison, du ministre en exil, Lluís Puig et du président de la Catalogne en exil, Carles Puigdemont qui ont envoyé des interventions vidéo.

Les Angelets de la Terra ont collecté 9500 euros qui ont été remis au Gouvernement de la République en exil et à l’Associació Catalana de Dret Civils qu’ils ont accueillie chez Ramon Faura lors d’une cérémonie officielle en présence de France 3, France Bleu Roussillon, Le Petit Journal et L’Indépendant. Le collectif des Angelets a également édité un disque en solidarité avec les prisonniers politiques, avec la participation de 22 groupes de Catalogne Nord et Sud.

Après avoir appris que le festival international de photojournalisme Visa pour l’Image à Perpignan ne souhaitait pas faire d’exposition sur le processus catalan, les Angelets de la Terre ont annoncé qu’ils feraient l’exposition alternative Visca per la Libertat (www.visca-llibertat.cat). 45 photographes professionnels ont pris part à l’événement et offert 214 photos qui expliquent chronologiquement le processus, en anglais, français et catalan, depuis la consultation populaire à Arenys de Munt jusqu’à l’été 2018. L’exposition a été inaugurée à la Casa de la Generalitat a Perpinyà par le président Quim Torra et a été présenté tout au long du mois de septembre dans 27 lieux du centre-ville, tels que des galeries, des restaurants et des bars de nuit.

En novembre, les Angelets de la Terra ont convoqué une deuxième Cassolada per la Llibertat qui a attiré un millier de manifestants, juste avant de participer à la Diada de la Catalunya Nord. Quelques jours plus tard, ils ont présenté l’exposition Visca per la Libertat à Prats de Molló. Le jour de l’inauguration ils ont projeté un documentaire sur le référendum d’indépendance et modéré un

débat avec le maire et une soixantaine d’habitants. De cette expérience en Vallespir est venue l’idée de faire un cycle d’expositions. Visca per la Llibertat sera donc présentée dans 15 autres municipalités de Catalunya Nord, mais également à Llívia et à Portbou, pour renforcer les liens au-delà de la frontière.

Comme les Angelets de la Terra l’ont déjà annoncé dans la presse, leur objectif est de promouvoir un appel à manifester unitaire, convoqué par les maires de Catalogne Nord, pour soutenir la démocratie et le respect des droits civiques en Espagne. Cette manifestation aurait lieu au printemps, lorsqu’il y aura le procès des prisonniers politiques catalans.

Pour terminer l’année, les Angelets de la Terra ont été invités à la présentation du Conseil de la République à Bruxelles, porté par le président catalan en exil, où ils ont pu saluer la ministre Clara Ponsatí et les ministre Lluís Puig i Toni Comín à qui ils ont offert le disque des Angelets. »

« El passat divendres l’Eva Sabater de la CAL i el seu equip van convidar una vintena de membres dels Angelets de la Terra per acompanyar la Dolors Bassa a Puig de les Basses i explicar a la gent de l’Empordà tot ho que fan a Catalunya Nord.

Després d’uns dies amb la por de no poder organitzar aquesta trobada en suport a la Dolors, als presos polítics i al dret d’autodeterminació de la nació catalana, els Angelets de la Terra van finalment poder venir per primera vegada davant de la presó de Figueres. Van actuar la Muriel Perpigna que interpreta els clàssics de la cançó catalana amb estil jazz i Llamp te Frigui que fan una música festiva i molt reivindicativa.

Ramon Faura, president dels Angelets de la Terra, va presentar les accions d’aquesta entitat cultural de Catalunya Nord. En març de 2018, tot va començar amb la convocatòria dels Angelets per la Cassolada per la Llibertat davant del consolat espanyol, després del tancament a les presons espanyoles d’una part del govern de Catalunya. Aquesta primera acció solidaria va ser un èxit. Van participar-hi uns 300 catalans del Nord i s’hi van ajuntar totes les entitats i partits solidaris.

Pocs dies després, a la roda de premsa dels Concerts per la Llibertat organitzats pel col·lectiu dels Angelets de músics per la llengua (www.angeletsdelaterra.com), el batlle de Pesillà de la Ribera va anunciar que muntaria un col·lectiu de batlles solidaris amb Catalunya i, avui dia, són un centenar. Els quatre concerts, de l’abril a l’octubre, a Alenyà, Vilafranca de Conflent, El Soler i Pesillà de la Ribera també van funcionar molt bé amb la participació de 2000 persones, de 29 grups de Catalunya Nord i 6 del Sud de l’Albera.

Aquests concerts van ser apadrinats per l’actor Sergi Lopez i van rebre el suport d’en Jordi Cuixart que va enviar una carta des de la presó, del conseller Lluís Puig i del president Puigdemont que van fer intervencions amb vídeos.

Els Angelets de la Terra van recollir 9500 euros que van donar al Govern de la República a l’exili i a l’Associació Catalana pels Drets Civils que van acollir a casa d’en Ramon Faura en un acte oficial en presencia de les televisions, ràdios i diaris de Catalunya Nord. El mateix col·lectiu també va editar un disc groc amb la participació de 22 grups.

Després d’assabentar-se que el festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’Image a Perpinyà no volia fer cap exposició sobre el procés català, els Angelets de la Terra van anunciar que muntarien l’exposició alternativa Visca per la Llibertat (www.visca-llibertat.cat). Van participar-hi 45 fotògrafs professionals amb 214 fotos que expliquen cronològicament el procés, en anglès, francès i català, des de la consulta popular a Arenys de Munt fins l’estiu de 2018. Va ser inaugurada pel president Quim Torra, a la Casa de la Generalitat a Perpinyà i es va presentar durant tot el mes de setembre en 27 espais del centre ciutat, com galeries, restaurants i bars de nit.

Al novembre, els Angelets de la Terra van convocar una segona Cassolada per la Llibertat que va atreure un miler de manifestants, just abans de participar a la Diada de Catalunya Nord. Uns dies després van portar l’exposició Visca per la Llibertat a Prats de Molló. El dia de la inauguració van projectar el documental i van fer un debat amb el batlle i una seixantena d’habitants. D’aquí va sorgir l’idea de fer un cicle d’exposicions. Visca per la Llibertat es presentarà en 15 altres municipis en cada comarques de Catalunya Nord, però també a Llívia i Portbou, en col·laboració amb els municipis veïns.

Els Angelets de la Terra, ja van anunciar en la premsa que tenien per objectiu d’impulsar una convocatòria unitària dels batlles de la Catalunya Nord en suport a la democràcia i al respecte dels drets civils a Espanya, a la primavera, quan es faran els judicis.

Per tancar l’any, els Angelets de la Terra van ser convidats a la presentació del Consell de la República a Brussel·les, on van poder saludar la consellera Ponsatí i els consellers Puig i Comín. El punt culminant va ser quan les van convidar a la presó i es van trobar amb la germana de la Dolors Bassa que les hi va donar tot el suport per tirar endavant les seves accions. »

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils
Lluis Brunet et Ramon Faura

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils

[sibwp_form id=1]