Primera exposició a la Xina amb obres de Dalídesprés de les restriccions anticovid

A universal genius. Salvador Dalí es podrà veure del 28 d’abril al 31 d’agost a la ciutat de Guiyang.

Guiyang, 26 d’abril de 2023.- La retrospectiva, titulada A universal genius. Salvador Dalí, inclou 120 obres entre les quals olis, aquarel·les, dibuixos i obra gràfica, totes elles procedents de la Fundació Gala-Salvador Dalí. L’exposició posa l’accent en tres aspectes que desperten un interès particular en el públic asiàtic, com els referents clàssics de Dalí (Velázquez i Miquel Àngel), les escenografies creades pel pintor figuerenc i les il·lusions òptiques.

Una representació de la Fundació Gala-Salvador Dalí assistirà demà a la inauguració de l’exposició a Guiyang, al sud-oest de la Xina. El director general de la Fundació Dalí, Fèlix Roca; el gerent, Joan Manuel Sevillano; la sotsdirectora de Col·leccions i Exposicions, Carme Ruiz, i la directora comercial, Leonora Aixas seran presents a l’esdeveniment inaugural. També hi assistirà l’Ambaixador d’Espanya a la Xina, Rafael Dezcallar de Mazarredo, i el Ministre Conseller de Cultura d’Espanya a la Xina, Gerardo Bugallo Ottone. La retrospectiva se suma als actes culturals de commemoració del 50è aniversari de les relacions bilaterals entre Espanya i la Xina.

El recorregut artístic de la mostra comença a l’època de formació de Dalí amb la presència del paisatge i un retrat del pare d’estil clarament impressionista, i finalitza amb les darreres obres, amb especial èmfasi en aquelles que homenatgen els seus referents clàssics. El període surrealista hi és representat amb dues obres: Sense títol. Bal onirique i Eclipsi i osmosi vegetal. La primera fa referència al joc surrealista del “cadavre exquis”. La segona consta d’un paisatge d’atmosfera onírica, molt característic dels anys trenta i els anys quaranta estan dedicats en bona part a la bona part a la faceta d’escenògraf del pintor. En aquest sentit, s’hi exposen projectes per als ballets Tristany foll, El Laberint i Romeu i Julieta i altres que van servir per al curtmetratge Destino. Finalment, l’admiració de Dalí pels clàssics s’il·lustra amb pintures que abracen dels anys cinquanta fins als vuitanta.

L’espai que acull aquesta exposició és el Centre Internacional de Moda de Guiyang, que es troba una de les ciutats que el govern ha prioritzat per desenvolupar culturalment i tecnològicament en els propers anys.

Tan aviat com s’han relaxat les mesures per contenir la covid a la Xina, la Fundació Dalí ha reprès aquest projecte expositiu que havia quedat aturat per la pandèmia.