Presentació de l’Associació « Albères Sans Frontière / Albera Sense Frontera »

Aquest vespre, al Mas Reig de Banyuls de la Marenda, s’ha fet l’acte de presentació als mitjans de comunicació de la nova associació que s’ha constituït amb l’objectiu d’exigir la reobertura immediata de la carretera del coll de Banyuls, entre Banyuls (Rosselló) i Espolla (Alt Empordà). Tancada des del 11 de gener del 2021, per ordre del Prefecte dels Pirineus Orientals.

L’acte ha estat presentat, en nom de l’associació, per l’advocat Pere Becque.

Entre els assistents a l’acte; el batlle de Banyuls de la Marenda, Jean Michel Solé; el batlle d’Espolla, Carles Lagresa i el director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà: Alfons Quera

L’entitat, que es va fundar a inicis del mes de juliol, ja compte amb més de 260 membres entre socis individuals i entitats adherides. Entre elles, els cellers cooperatius de Banyuls, el sindicat de vinyaters i l’agrupació de comerciants.

Durant la presentació s’ha destacat l’impacte que té el tancament de la carretera: per l’activitat agrícola impedint que treballadors accedeixin a l’altre costat de la frontera, especialment ara que s’acosta la verema; per l’activitat econòmica, dificultant el comerç entre els dos vessants i per l’activitat turística fent inviable una via d’especial interès.

S’ha informat de les diverses accions que d’immediat es tiraran endavant. Per una part la presentació davant la Prefectura d’un requeriment per l’obertura immediata del coll, primer pas per entrar, en cas de denegació, a la via contenciosa. I per una altra part una activitat més de denúncia amb pancartes i difusió de material informatiu, acompanyada d’altres accions on es buscarà la implicació de persones públiques del país.

Al llarg de l’acte s’ha incidit en desmentir els arguments en què es fonament l’ordre de tancament: la lluita antiterrorista i contra la immigració il·legal. I s’ha insistit en la gravetat de tenir una carretera tallada que pot ser decisiva per afrontar situacions d’incendis forestals, habituals a l’Albera, i que en les actuals condicions impedeix que els equips d’emergència puguin creuar la frontera per intervenir.

Per acabar, i no menys important, s’ha destacat que l’acord de Schengen instaura el principi de lliure circulació dins el seu espai.

El batlle d’Espolla ha intervingut per fer recordatori de totes les accions realitzades fins el moment per exigir l’obertura del coll: des de concentracions a actuacions polítiques davant del govern espanyol i el parlament europeu.

Properament, des de l’associació, hi haurà reunions per coordinar-se amb altres grups i pobles afectats pel tall de la carretera.

Per més informació: Josep Maria Tegido-Mallart: + 34 680728950.