Les nouveaux outils « Ortografia et Gramàtica de la llengua » de l’IEC bien accueillis par les professionnels

nouveaux-outils-ortografia-gramatica-de-llengua-de-liec-bien-accueillis-professionnels

À l’occasion de sa session ordinaire mensuelle, la présidente de la Secció Filològica de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans), Teresa Cabré, a souligné le 16 décembre dernier, les nombreuses présentations des nouveaux outils que constituent l’Ortografia et la Gramàtica de la llengua catalana organisées ces dernières semaines devant institutions, organismes et professionnels de la langue catalane.

La présidente a rappelé le caractère collectif de ces œuvres qui sont le résultat de décennies de travail assidu de nombreux linguistes. L’Ortografia et la Gramàtica sont les versions modernes et actualisées des ouvrages-clé de Pompeu Fabra, l’auteur de la première Gramàtica (1918) et du premier Diccionari de la llengua catalana (1931) modernes.

Teresa Cabré a insisté sur l’accueil favorable fait à ces outils qui constituent dorénavant la référence pour tous les spécialistes et pratiquants du català. L’Ortografia et la Gramàtica se caractérisent par la prise en compte de la variété des registres et des richesses dialectales (valenciennes, nordcatalanes, baléares…), ainsi que l’actualisation et la précision. La Gramàtica se veut à la fois descriptive et normative grâce en particulier aux conseils d’usage qu’elle inclut. Les nouvelles normes entrent en vigueur au 1er janvier 2017. Étaient présents à la session, pour la Catalogne Nord, Joan Peytaví Deixona et Alà Baylac Ferrer. Pere Verdaguer était excusé ; son récent hommage par l’Université de Perpinyà et l’IFCT ont été mentionnés par la présidente.

Bona acollida de les noves Ortografia i Gramàtica de l’IEC
« A l’ocasió de la seua sessió ordinària mensual, la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré, va destacar el passat 16 de desembre, les nombroses presentacions de les noves Ortografia i Gramàtica de la llengua catalana organitzades les darres setmanes davant d’institucions, organismes i professionals de la llengua. La presidenta ha recordat el caràcter col·lectiu d’aqueixes obres que són el resultat de decennis de treball assidu de molts lingüistes. L’Ortografia i la Gramàtica són les versions modernes i actualitzades de l’obra clau de Pompeu Fabra, l’autor de la primera Gramàtica (1918) i del primer Diccionari de la llengua catalana (1931) moderns. M. Teresa Cabré ha subratllat la bona acollida de les obres que d’ara endavant són la referència per a tots els estudiosos i practicants del català. L’Ortografia i la Gramàtica se caracteritzen per la presa en compte de la varietat de registres i riqueses dialectals (valencianes, nordcatalanes, illenques…), així com l’actualització i la precisió. La Gramàtica vol ser a l’encop descriptiva i normativa a través en particular dels consells d’ús que inclou. Les noves normes entren en vigor a partir del 1er de gener de 2017. Van ser presents a la sessió per Catalunya Nord, Joan Peytaví Deixona i Alà Baylac Ferrer. Pere Verdaguer era excusat ; el seu recent homenatge per la Universitat de Perpinyà i l’IFCT van ser mencionats per la presidenta. »