L’IEC reçoit le directeur de Politique Linguistique de la Generalitat Valenciana

liec-recoit-directeur-de-politique-linguistique-de-generalitat-valenciana
Rubén Trenzano, Directeur Général de Politique Linguistique de la Generalitat Valenciana.

A l’occasion de sa session ordinaire mensuelle du 17 février à Barcelona, la Secció Filològica de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans), a reçu le Directeur de Politique Linguistique de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, qui a détaillé les actions du gouvernement valencien en matière de soutien à la langue. L’IEC nous communique sous le titre « L’IEC reçoit le Directeur de Politique Linguistique de la Generalitat Valenciana », avec prière d’insérer :

« Après deux décennies de décisions hostiles au catalan (par les gouvernements du PP), le nouvel exécutif de gauche lance une série de mesures destinées à revitaliser la politique en faveur du valencien et à en développer l’emploi. La Generalitat Valenciana vient de signer son adhésion à l’Institut Ramon Llull de projection extérieure de la langue catalane, est en train de préparer la mise en marche de la télé et de la radio publique en valencien (fermée par le PP), travaille à la réception des médias catalans et baléares et soutien les journaux en catalan, renforce l’enseignement en valencien, reconnait la validité des certificats de catalan (comme ceux de l’Université de Perpignan), créera une Oficina de drets lingüístics et reprend les relations institutionnelles avec les homologues administratifs et linguistiques des autres Pays Catalans. Plusieurs membres de l’IEC ont souligné la dimension historique et l’importance capitale de ce nouveau Plan valencien de Politique Linguistique et ont salué la présence de Rubén Trenzano à l’Institut d’Estudis Catalans. Le Directeur de Politique Linguistique a insisté sur l’objectif de « travailler à la disparition de l’hostilité envers la langue et en faveur de la cohabitation linguistique depuis l’équité ». Il a remarqué que la dimension sociale de la politique linguistique est essentielle pour « promouvoir le multilinguisme et la diversité, en plaçant le valencien au centre ».

Une autre décision de la Secció Filològica a été de mettre en marche, sous la direction de Joaquim Maria Puyal, une groupe qui œuvrera à rendre plus visibles les travaux de l’IEC en matière de langue, et plus effective la présence des questions linguistiques dans la vie de tous les jours de la société des Pays Catalans : nouvelles Gramàtiques et Ortografia du catalan, débats sur la langue, accés aux outils de consultation en ligne (Optimot, Termcat, Acadèmia Oberta…), nouvelles publications, actualité de la langue… Contact et plus d’information sur www.iec.cat. »

A l’ocasió de la seua sessió ordinària mensual (el 17 de febrer) a Barcelona, la Secció Filològica de l’IEC, va rebre el Director de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, que va detallar els eixos d’actuació del govern valencià en matèria de consolidació i foment de la llengua. Després de dos decennis de decisions hostils al català (pels governs del PP), el nou executiu d’esquerra està posant en plaça tot de mesures destinades a revitalitzar el suport al valencià i a desenvolupar-ne l’ús. La Generalitat Valenciana acaba així d’adherir a l’Institut Ramon Llull de projecció exterior de la llengua catalana, està preparant la posada en marxa de la tele i la ràdio pública en valencià (tancada pel PP), treballa a la recepció dels mèdies catalans i balears i dona suport al diaris en català, impulsa el creixement de l’ensenyament en valencià, reconeix la validesa dels certificats de català (com els de la Universitat de Perpinyà), crearà una Oficina de drets lingüístics i reprèn les relacions institucionals amb els homòlegs administratius i lingüístics dels altres Països Catalans. Diversos membres de l’IEC han destacat la dimensió històrica i la importància capdal d’aquest nou Pla valencià de Política Lingüística i han saludat la presència de Rubén Trenzano a l’Institut d’Estudis Catalans. El Director de Política Lingüística ha insistit sus de l’objectiu de « treballar a la desaparició de l’odi envers la llengua i a favor de la convivència lingüística des de l’equitat ». Ha remarcat que el vessant social de la política lingüística és essencial per « defensar el multilingüisme i la diversitat, amb el valencià al seu centre ».

Una altra decisió de la Secció Filològica ha estat de posar en marxa, sota la direcció de Joaquim Maria Puyal, un grup que treballarà a fer més visible els treballs de l’IEC en matèria de llengua, i més fluïda i efectiva la incidència de les qüestions lingüístiques en la vida de cada dia de la societat dels Països Catalans : noves Gramàtiques i Ortografia del català, debats sobre la llengua, accés als instruments de consulta en línia (Optimot, Termcat, Acadèmia Oberta…), noves publicacions, actualitat de la llengua… Contacte i més informació a www.iec.cat.