Les fêtes de l’Ours du Vallespir en route vers l’UNESCO

La Fête de l’Ours à Prats de Mollo-la Preste

Les fêtes de l’Ours du Vallespir ont présenté une candidature commune à l’inscription au registre du Patrimoine Immatériel de l’Humanité de l’UNESCO. La Casa de la Generalitat nous communique avec prière d’insérer :

« Afin de connaître les possibilités de succès de cette candidature, nous avons invité le maire de Prats de Molló, Claude Ferrer, le mercredi 31 janvier à 18h30 à la Casa de la Generalitat. Et afin d’être mieux informés sur l’origine historique, l’étendue géographique et les caractéristiques ethnographiques de ces fêtes, Oriol Lluís-Gual présentera une conférence vidéo sur les thème Les festes de l’ós, història i símbols d’una festa indoeuropea (Les fêtes de l’Ours, histoire et symboles d’une fêtes indo-européenne).

Ces fêtes, qui sont nées très probablement avant l’ère chrétienne, ont existé sur quasiment l’ensemble du territoires des Pays Catalans, ainsi que le long des Pyrénées, de la Méditerranée jusqu’à l’Atlantique. Elles ont disparu peu à peu et le fait que trois de celles qui perdurent encore aient lieu au Vallespir, à Prats de Molló, Saint-Laurent-de-Cerdans et Arles-sur-Tech, confère une valeur toute particulière à cette vallée. Cette première manifestation publique de l’année 2018 à la Casa de la Generalitat est placée sous le signe de la volonté de mieux faire connaître les traditions de ce territoire afin de renforcer son identité.

Renseignements: Casa de la Generalitat, 1, carrer de la Fusteria, 66000 Perpinyà. 04 68 35 17 14, casaperpinya@gencat.cat. »

Les Festes de l’Ós del Vallespir, camí de la UNESCO
Les festes de l’Ós del Vallespir han presentat una candidatura comuna per ser inscrites al registre del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Per saber amb més precisió les possibilitats d’èxit d’aquesta candidatura hem convidat el batlle de Prats de Molló, Claude Ferrer, el dimecres 31 de gener a les 18h30 a la Casa de la Generalitat. I per tal de donar a conèixer més bé l’origen històric, l’extensió geogràfica i les característiques etnogràfiques d’aquestes festes, l’investigador Oriol Lluís-Gual presentarà una conferència vídeo sobre el tema Les festes de l’ós, història i símbols d’una festa indoeuropea. Aquestes festes, que van néixer molt probablement abans de l’era cristiana, van existir gairebé a tot el territori dels Països Catalans i per tots els Pirineus, des del Mediterrani fins a l’Atlàntic. De mica en mica han anat desapareixent i el fet que tres de les que encara se celebren anualment tinguin lloc al Vallespir, a Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans i Arles, atribueix un valor molt particular a aquesta comarca. Aquest primer acte públic de l’any 2018 a la Casa de la Generalitat té la voluntat de donar a conèixer els costums del territori per així reforçar la seva identitat. Informacions: Casa de la Generalitat, 1, carrer de la Fusteria, 66000 Perpinyà. 04 68 35 17 14, casaperpinya@gencat.cat.