La Fundació Dalí participa en una exposició a Itàlia

Des d’aquest diumenge 2 de maig i fins al 29 d’agost es podrà veure al nord-est d’Itàlia l’exposició titulada Picasso, de Chirico e Dalì: dialogo con Raffaello al Museu d’art modern i contemporani de Trento i Rovereto (Mart). La Fundació Gala-Salvador Dalí hi col·labora prestant obra i documentació relacionada amb el pintor del Renaixement: els cinc olis Autoretrat amb coll rafaelesc, L’ascensió de Santa Cecília, Al·lucinació rafaelesca, així com l’obra estereoscòpica Incendi en el Borgo i Escola d’Atenes, set dibuixos, dues postals inèdites i diverses fotografies, algunes de les quals mostren els tallers de Dalí en què apareixen làmines d’obres de Rafael que el pintor de Figueres penjava en els seus cavallets. Les postals no han estat mai exposades.

Hi presta dotze obres, diverses fotografies i dues postals inèdites

Al seu revers es pot veure com Gala escriu a Dalí que, en homenatge seu, ha fet una parada a Urbino per saludar Rafael de part seva. Pensant en la relació que té la parella amb Cadaqués, vol mostrar-li com n’era de determinant el poble natal de l’italià.

Revisió prèvia a la sortida de les obres de la Fundació Dalí, concretament Autoretrat amb coll rafaelesc i L’ascensió de Santa Cecília

La Fundació Dalí ha contribuït, així mateix, en els continguts de la mostra amb materials que revelen la fascinació que sent l’empordanès per Rafael. Uns materials que són fruit de la recerca iniciada amb motiu de l’exposició celebrada al Teatre-Museu Dalí entre els anys 2018 i 2020 amb el títol Dalí/Rafael, un somieig prolongat. Lucia Moni, membre del Centre d’Estudis Dalinians, és autora d’un article del catàleg que descriu com n’és de present Rafael al llarg de la trajectòria daliniana, començant pels autoretrats de joventut als anys vint, passant per l’etapa místico-nuclear als cinquanta fins arribar a les pintures dels anys setanta.

Conformen l’exposició altres obres de Salvador Dalí com Paranoia i La Madona dels ocells provinents del Museu Dalí de Sant Petersburg (Florida), entre d’altres col·leccions, a més d’obres de Rafael, Picasso i de Chirico.