La fundació Dalí i l’istituto italiano di cultura inauguren una exposició sobre la Divina Comèdia

D’esquerra a dreta, Joan Manel Sevillano, Enric Martín -director d’ERCO-, Lucio Izzo, Emanuele Manzitti, Montse Aguer, Jordi Mercader, Jordi Masquef, Juliette Murphy i Fèlix Roca

La Fundació Gala-Salvador Dalí i l’Istituto Italiano di Cultura han inaugurat avui divendres 8 d’octubre a les deu del matí a la Sala de les Lògies del Teatre-Museu Dalí de Figueres l’exposició titulada La Divina Comèdia de Dante Alighieri il·lustrada per Salvador Dalí. Les obres de Dalí commemoraven els 700 anys del naixement del poeta florentí i ahora se celebren els 700 anys de la seva mort, tancant-se d’aquesta manera el cercle. L’exposició està produïda per la Fundació Gala-Salvador Dalí amb la col·laboració de l’Istituto Italiano di Cultura.

Hi ha assistit el Cònsol General d’Itàlia a Barcelona

La presentació d’avui als mitjans de comunicació ha anat a càrrec de Jordi Mercader, president de la Fundació Dalí, de Lucio Izzo, director de l’Istituto Italiano di Cultura, i de Juliette Murphy, especialista en obra gràfica de la Fundació Dalí i comissària de l’exposició. L’acte ha comptat amb una intervenció d’Emanuele Manzitti, cònsol general d’Itàlia a Barcelona. Per part de la Fundació Dalí, també hi han assistit Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, Joan Manuel Sevillano, gerent, i Fèlix Roca, director econòmic i de recursos. La Diputació de Girona hi ha estat representada pel seu diputat de Cultura, Jordi Masquef.

El president de la Fundació Dalí ha posat de relleu la coincidència de Dante i Dalí en la concepció global que ambdós tenen del coneixement, en què conflueix cultura i ciència. De la seva banda, el cònsol general ha manifestat el suport de l’Ambaixada italiana a aquest projecte com una oportunitat d’aprofundir en el contingut filosòfic i artístic tant de Dante com de Dalí. El director de l’Istituto Italiano di Cultura ha destacat la rellevància dels dos artistes com a referents de la cultura universal i ha anunciat que properament se celebraran dues conferències entorn a aquesta mostra. Un cop finalitzats els parlaments, la comissària de l’exposició, Juliette Murphy, ha acompanyat els assistents a una visita comentada a la mostra.

Dante Alighieri escriu La Divina Comèdia en tres càntics interrelacionats que descriuen el seu viatge a través de l’Infern i el Purgatori, on l’acompanya Virgili com a guia de la Raó, i el Paradís, on el guia Beatriu, la dona ideal. A través d’aquests tres mons, el poeta ascendeix fins assolir l’essència de Déu.

En la mostra, els 100 fotogravats en relleu amb trama xilogràfica es presenten agrupats segons els càntics i amb una llum que els ressalta i al mateix temps crea una atmosfera especial. Van acompanyats de set dibuixos i aquarel·les originals del pintor empordanès molt poc coneguts -un dels dibuixos és inèdit-, relacionats amb el període en què va il·lustrar l’obra de Dante, a principis dels cinquanta. Finalment, a la vitrina s’hi mostren dos llibres de l’edició de Joseph Forêt, un fullet de l’edició projectada l’any 1954 i un llibre que és una reedició del s. XVIII que va pertànyer a Dalí i el va fer servir com a font d’inspiració per a les seves il·lustracions.

L’exposició és un dels fruits de la investigació en obra gràfica que la Fundació Dalí du a terme des de l’any 2002 i que l’ha portat a aprofundir també en les tècniques que utilitza Salvador Dalí. La Fundació establerta a Figueres està preparant la publicació en línia de l’obra gràfica daliniana ̶ prevista per l’any 2023.

El muntatge de l’exposició ha estat dissenyat per Pep Canaleta de 3carme33 i la il·luminació ha comptat amb l’esponsorització d’Erco.

Tres dels set dibuixos i aquarel·les originals que acompanyen les 100 estampes
© Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí/VEGAP, Figueres, 202