La Casa de la Generalitat a rendu hommage au président Tarradellas

la-casa-de-la-generalitat-a-rendu-hommage-au-president-tarradellas

Jeudi dernier la Casa de la Generalitat, la municipalité de Perpignan et Unitat Catalana ont rendu hommage au président de la Generalitat Josep Tarradellas, dans le cadre du quarantième anniversaire des dernières réunions qui eurent lieu à Perpignan afin de préparer le rétablissement officiel de la Generalitat de Catalunya.

Pendant l’automne de 1977 Josep Tarradellas négocia à Perpignan avec le gouvernement espagnol et les forces politiques sud-catalanes et, le 3 octobre, eu lieu la dernière de ces réunions. Un dépôt de gerbe commun à la Casa de la Generalitat et à la municipalité de Perpinya a été effectué au Castillet, où une plaque commémore ces négociations.

Ensuite, plusieurs intervenants à une table ronde a la Casa de la Generalitat ont mis en avant l’importance de Perpinyà en tant que lieu d’accueil de ces réunions, qui constituent l’un des moments les plus importants de l’histoire catalane du vingtième siècle. Les participants à cette table ronde étaient Montserrat Catalan, qui fut la secrétaire du président Tarradellas et, pendant plusieurs années, la directrice des Archives Tarradellas, l’historien Enric Pujol, qui a mis en perspective l’importance historique des négociations de Perpignan et le docteur Jaume Caprani qui fut présent à certaines de ces réunions et qui a pu donner un témoignage personnel. « Il est devenu évident, après les interventions des invités mais aussi d’autres personnes qui furent témoins des réunions de 1977, qu’il existe un parallèle historique entre cette période et la période actuelle. Si la Catalogne et la société catalane, à la fin des années 1970 avaient su avancer afin de récupérer l’autonomie politique et institutionnelle perdue, elles connaissent aujourd’hui un autre processus de transition, vers l’indépendance », nous précise-t-on à ce propos.

Plus de renseignements : Casa de la Generalitat, 1, Carrer de la Fusteria, 66000 Perpinyà. 04 68 35 17 14, casaperpinya@gencat.cat.

La Casa de la Generalitat va homenatjar el president Tarradellas
Aquest passat dijous la Casa de la Generalitat, l’ajuntament de Perpinyà i Unitat Catalana van retre un homenatge conjunt al president de la Generalitat Josep Tarradellas, en celebració del quarantè aniversari de les últimes reunions que van tenir lloc a Perpinyà per preparar el restabliment oficial de la Generalitat de Catalunya. Durant la tardor del 1977 Josep Tarradellas va negociar a Perpinyà amb el govern espanyol i les forces polítiques sud-catalanes i, el 3 d’octubre, va tenir lloc l’última d’aquestes reunions. L’ofrena floral conjunta de la Casa de la Generalitat i de l’ajuntament de Perpinyà es va fer al Castellet, on una placa commemora aquestes trobades.

Tot seguit, una taula rodona a la Casa de la Generalitat va recordar la importància de Perpinyà com a escenari d’aquestes negociacions, que van ser una de les fites més importants de la història catalana del segle XX. Aquesta taula rodona va reunir Montserrat Catalan, que havia estat la secretària del president Tarradellas i durant molt anys la directora de l’Arxiu Tarradellas, l’historiador Enric Pujol, que va fer una valoració global sobre la importància històriques de les negociacions de Perpinyà i el doctor Jaume Caprani que va ser present en algunes d’aquestes reunions i que va poder donar un testimoni personal. Es va fer evident, a partir d’aquestes intervencions i de les de persones del públic que també havien estat testimonis de les reunions del 1977, que existeix un paral·lelisme històric entre aquell període i el d’avui. Si Catalunya i la societat catalana, al finals dels anys setanta, van fer els passos necessaris per recuperar al seva autonomia política i institucional perduda, avui estan vivint un altre procés de transició, cap a la independència.

Més informacions: Casa de la Generalitat, 1, Carrer de la Fusteria, 66000 Perpinyà. 04 68 35 17 14, casaperpinya@gencat.cat

la-casa-de-la-generalitat-a-rendu-hommage-au-president-tarradellas