Joan-Lluís Lluís reçoit le prestigieux prix Crítica Serra d’Or pour son roman El navegant

joan-lluis-lluis-recoit-le-prestigieux-prix-critica-serra-dor-pour-son-roman-el-navegant

Le roman El navegant, de l’écrivain nord-catalan Joan-Lluís Lluís vient d’être récompensé par le prix Crítica Serra d’Or, qui récompense le meilleur roman en langue catalane publié l’année précédente. Il s’agit de l’un des prix les plus prestigieux de la littérature catalane. Ce prix lui a été remis ce mercredi à Barcelone au cours d’une réception officielle.

Joan-Lluís Lluís a fait noter, par son discours d’acception du prix: « J’ai été éduqué par l’école française et j’aurais pu essayer d’écrire en français mais je me suis toujours félicité d’avoir choisi la Catalogne, la langue catalane et la littérature catalane, puisque je me sens, en Catalogne, pleinement chez moi ».
Il s’agit en fait de la deuxième fois que Joan-Lluís Lluís reçoit ce prix, qui lui avait déjà été attribué en 2009 pour son roman Aiguafang. Cette deuxième attribution confirme donc qu’il s’agit de l’un des romanciers les plus en vu de la littérature catalane actuelle. Au mois de décembre, en outre, El navegant avait été élu comme « meilleur roman de l’année 2016 » par un jury composé de critiques, de libraires et de bibliothécaires, sous l’égide du quotidien barcelonais El Periódico.
El navegant (Le navigateur) raconte les péripéties d’un jeune Perpignanais du XIXème siècle qui a le don de parler potentiellement toutes les langues qui existent. Ce don le poussera à abandonner sa ville natale pour aller se perdre malgré lui dans la guerre franco-prussienne de 1870 et dans la révolution manquée de la Commune, entre autres aventures, qui le mèneront jusqu’à l’autre bout du monde. Il s’agit d’un roman vif et trépidant dans lequel les langues jouent un grand rôle. Un roman tout à la fois picaresque et érudit qui est aussi une déclaration d’amour à la diversité linguistique de l’humanité.

Joan-Lluís Lluís rep el prestigiós premi Crítica Serra d’Or per El navegant
La novel·la El navegant, de l’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, ha estat guardonada amb el Premi Crítica Serra d’Or, que recompensa la millor novel·la en llengua catalana publicada l’any anterior. Es tracta d’un dels guardons de més prestigi de la literatura catalana. Aquest premi li ha estat atribuït aquest dimecres a Barcelona, al curs d’una recepció oficial. Durant el seu discurs d’acceptació del premi, Joan-Lluís Lluís ha remarcat: « Vaig ser educat a l’escola francesa i hauria pogut provar d’escriure en francès, però sempre m’he felicitat d’haver escollit Catalunya, la llengua catalana i la literatura catalana perquè em sento, a Catalunya, plenament a casa meva ».
És, de fet, la segona vegada que Joan-Lluís Lluís rep aquest premi, que ja va ser-li atribuït el 2009 per la seva novel·la Aiguafang. Aquesta segona atribució confirma doncs que es tracta d’un dels novel·listes de més prestigi de les lletres catalanes actuals. Al mes de desembre, a més, El navegant va ser elegit com « la millor novel·la de l’any 2016 » per un jurat de crítics, llibreters i bibliotecaris en una classificació del diari barceloní El Periódico.
El navegant (edicions Proa) narra les peripècies d’un jove perpinyanès del segle XIX que té el do de parlar potencialment totes les llengües del món. Aquest do el portarà a deixar la seva ciutat natal per trobar-se involucrat a desgrat seu en la guerra franco-prussiana de 1870 i en la revolució frustrada de la Comuna, entre d’altres aventures que el portaran a l’altra punta del món. És una novel·la viva i trepidant en la qual les llengües hi tenen un paper molt important. Una novel·la a la vegada picaresca i erudita, que és també una declaració d’amor a la diversitat lingüística de la humanitat.