El navegant, de Joan-Lluís Lluís, élu meilleur roman publié en catalan de l’année 2016

el-navegant-de-joan-lluis-lluis-elu-meilleur-roman-publie-catalan-de-lannee-2016

Le roman El navegant, de l’écrivain nord-catalan Joan-Lluís Lluís a été élu meilleur roman publié en catalan de l’année 2016 par le journal barcelonais El Periódico. Cette première place d’une liste qui compte dix titres est toujours très attendue puisqu’elle annonce les possible vainqueurs des prix littéraires qui seront attribués durant les premiers mois de 2017. Le jury, composé de critiques, de journalistes, de libraires et de bibliothécaires a donc la responsabilité d’établir une hiérarchie parmi les centaines de romans en catalan qui sont publiés chaque année.

Dans le passé, d’autres romans de Joan-Lluís Lluís avaient figuré dans ce palmarès de dix titres mais c’est la première fois qu’il obtient la première place, comme c’est aussi la première fois que cette première place revient à un auteur de Catalogne Nord. Ce roman, connaît par ailleurs également un vif succès auprès du public de Catalogne Sud puisque une deuxième édition a vu le jour une semaine à peine après sa sortie.

Joan-Lluís Lluís, qui est né à Perpignan en 1963 et vit dans un village des Aspres, publie habituellement ses créations littéraires à Barcelone et a déjà reçu quelques-uns des prix les plus prestigieux des lettres catalanes.

Son nouveau roman aujourd’hui à l’honneur, El navegant (Le navigateur, Editorial Proa) raconte les péripéties d’un jeune Perpignanais du XIXème siècle qui a le don de parler instantanément toutes les langues qui existent. Ce don le poussera à abandonner sa ville natale pour aller se perdre malgré lui dans la guerre franco-prussienne de 1870 et dans la révolution manquée de la Commune, entre autres aventures.

El navegant est un roman vif et trépidant dans lequel les langues jouent un grand rôle. Un roman tout à la fois picaresque et érudit qui est aussi une déclaration d’amour à la diversité linguistique de l’humanité.

Joan-Lluís Lluís ha escrit la millor novel·la en català de l’any
La novel·la El navegant, de l’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís ha estat considerada com la millor novel·la publicada en català el 2016 pel diari barceloní El Periódico. Aquesta classificació, que inclou les deu millors novel·les de l’any, és sempre molt esperada ja que anuncia els possibles guanyadors dels primers literaris a obra publicada que seran atorgats durant els primers mesos de 2017. El jurat, integrat per crítics, periodistes, llibreters i bibliotecaris, té doncs la responsabilitat d’establir una jerarquia entre les centenars de novel·les en català que són publicades cada any. En el passat, d’altres novel·les de Joan-Lluís Lluís havien estat incloses en aquesta llista de deu títols, però és la primera vegada que obté el primer lloc, com és també la primera vegada que aquest primer lloc és atribuït a un escriptor de Catalunya Nord. Però la novel·la, no solament ha merescut el reconeixement dels professionals, sinó que els lectors també l’han rebut amb tant d’entusiasme que es va haver de fer una segona reimpressió només una setmana després d’haver arribat a les llibreries.

Joan-Lluís Lluís, que va néixer a Perpinyà el 1963 i viu en un poble dels Aspres, publica habitualment la seva obra a Barcelona i ha rebut ja alguns dels premis de més prestigi de les lletres catalanes.

La seva novel·la premiada, El navegant (Editorial Proa) narra les peripècies d’un jove perpinyanès del segle XIX que té el do de parlar potencialment totes les llengües del món. Aquest do el portarà a deixar al seva ciutat natal per trobar-se involucrat a desgrat seu en la guerra franco-prussiana de 1870 i en la revolució frustrada de la Comuna, entre d’altres aventures.

El navegant és una novel·la viva i trepidant en la qual tenen una gran importància les reflexions sobre les llengües. Una novel·la a la vegada picaresca i erudita, que és també una declaració d’amor a la diversitat lingüística de la humanitat.

el-navegant-de-joan-lluis-lluis-elu-meilleur-roman-publie-catalan-de-lannee-2016