50 personnes découvrent la nouvelle « Gramàtica » du catalan à l’Université

50-personnes-decouvrent-la-nouvelle-gramatica-du-catalan-a-luniversite
Ramon Sistac et Vicent Pitarch de la Secció Filològica de l’IEC présentent la Gramàtica du catalan à l’IFCT.

Une cinquantaine de personnes – étudiants, professeurs du secondaire, universitaires – ont assisté à la première présentation en Catalogne Nord de la nouvelle Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, mercredi 29 mars, à l’Université. La séance avait été organisée spécialement pour les professionnels de la langue par l’IFCT (Institut Franco-Català Transfronterer) et par l’IEC.

Le secrétaire de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Ramon Sistac, ainsi que le linguiste et également membre de l’IEC, le valencien Vicent Pitarch, ont exposé deux heures durant, quelques-unes des nouveautés contenues dans les 1 500 pages de la nouvelle grammaire institutionnelle du catalan. Cent ans après la première grammaire moderne de Pompeu Fabra, l’académie a actualisé la norme, suivant l’évolution de la conception de ce qu’est une langue au 21ème siècle : un ensemble qui tient compte des variantes régionales, des registres, des niveaux et des modalités d’expression.

Les règles ont été toilettées et rationalisées ; par exemple 90 % des très médiatiques accents diacritiques sont supprimés : « dóna » (verbe donar) mais « la dona ». Il n’en reste plus que 15. Une simplification qui devrait être du goût des étudiants et qui va dans le sens d’une meilleure accessibilité du catalan au plus grand nombre. Un travail de plus de 20 ans, mené par les plus éminents linguistes des Pays Catalans. Cette grammaire, nouvelle génération, sera suivie d’ici quelques mois par une Gramàtica essencial, puis une Gramàtica bàsica, qui seront accessibles en ligne sur internet.

Plus d’information sur www.iec.cat.

Unes cinquanta persones – estudiants, professors del secundari, universitaris – van assistir a la primera presentació a Perpinyà de la nova Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, dimercres 29 de març, a la Universitat. La sessió era oraganitzada especialment per als professionals de la llengua per l’IFCT i per l’IEC. El secretari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Ramon Sistac, així com el lingüista i igualment membre de l’IEC, el valencià Vicent Pitarch, van exposar durant dues hores, qualques novetats de les contingudes a les 1 500 pàgines de la nova gramàtica institucional del català. Cent ans després de la primera gramàtica moderna de Pompeu Fabra, l’IEC ha actualitzat la norma, seguint l’evolució de la concepció del que és una llengua al segle 21 : un conjunt que pren en compte variants regionals, registres, nivells i modalitats d’expressió. Les regles han estat toaletades i racionalitzades ; per exemple un 90 % dels molt mediàtics accents diacrítiques són suprimits : « dóna » abans, ara « dona » (verb donar) però « la dona ». Ara són fora 15. Una simplificació que hauria d’agradar als estudiants i que va en el sentit d’una millor accessibilitat del català a un més gran nombre de persones. Un treball de més de 20 anys, portata terme pels més eminents lingüistes dels Països Catalans. La gramàtica, de nova generació, serà completada els propers mesos per una Gramàtica essencial, i és tard una Gramàtica bàsica, accessibles en línia a internet. Més informació a www.iec.cat.