L’écrivain Joan-Lluís Lluís reçoit le prestigieux prix Sant Jordi du roman 2017

lecrivain-joan-lluis-lluis-recoit-le-prestigieux-prix-sant-jordi-du-roman-2017
©Víctor P. de Óbanos

Joan-Lluís Lluís a reçu vendredi 15 décembre à Barcelone le prix Sant Jordi 2017, le prix le plus prestigieux de la littérature catalane. En quelques soixante ans d’existence ce n’est que la deuxième fois qu’un auteur de la Catalogne Nord emporte ce prix, après Jordi Carbonell en 1978.

Le prix Sant Jordi récompense un roman inédit, qui sera publié en février prochain, intitulé Jo sóc aquell que va matar Franco (Je suis celui qui a tué Franco). Son personnage principal est un garçon timide et borgne, amoureux des dictionnaires qui deviendra sans l’avoir voulu un protagoniste important de la Résistance dans le Vallespir, pendant la Deuxième Guerre Mondiale jusqu’à changer l’histoire de la Catalogne. Il s’agit un roman d’histoire fiction, dans lequel sont mêlés des événements historiques réels et des événements fictifs.
La critique littéraire a toujours considéré Joan-Lluís Lluís, né à Perpignan en 1963, comme une voix d’une grande puissance narrative. Chacun de ses livres est en outre très différent de celui qui l’a précédé. Sa capacité narrative et sa maîtrise de la langue catalane lui ont permis de recevoir plusieurs prix littéraires, tels que le prix Lletra d’Or pour Les cròniques del déu coix (Les chroniques du dieu boiteux) ou le prix Serra d’Or pour El navegant (Le navigateur).

L’escriptor Joan-Lluís Lluís guanya el prestigiós Premi Sant Jordi de novel·la 2017
Joan-Lluís Lluís va rebre divendres 15 de desembre a Barcelona el Premi Sant Jordi 2017, el premi més prestigiós i reconegut de la literatura catalana. En gairebé seixanta anys d’existència és només la segona vegada, després de Jordi Carbonell el 1978, que un autor de Catalunya Nord rep aquest premi. Aquest guardó recompensa una novel·la inèdita, que sortirà el mes de febrer, intitulada Jo sóc aquell que va matar Franco. Presenta un personatge tímid i borni, enamorat dels diccionaris, que esdevé sense haver-ho previst un protagonista important de la resistència catalana al Vallespir durant la Segona Guerra Mundial i que canviarà el curs de la història de Catalunya. Es tracta d’una novel·la d’història ficció, en què es barregen elements històrics reals amb elements ficticis.
La crítica literària catalana ha considerat sempre Joan-Lluís Lluís, nascut a Perpinyà el 1963, com una veu d’una gran força creativa. I és que Lluís sorprèn a cada nova novel·la diferent de l’anterior i diferent de la que vindrà. La seva capacitat narrativa i domini de la llengua l’ha portat a recollir diversos premis com ara el Premi Lletra d’Or 2014 per Les cròniques d’un déu coix o el Premi de la Crítica Serra d’Or 2016, per El navegant.