Bien manger (et en catalan) à l’Université !

bien-manger-et-en-catalan-a-luniversite
La conférèncière Katia Durich a l’IFCT devant un public attentif.

Une cinquantaine de personnes ont assisté il y a quelques jours à la conférence de la diététicienne et nutritionniste Katia Durich. L’Institut Franco-Catalan Transfrontalier de l’Université de Perpinyà avait convié la fondatrice et membre du Col·legi de Dietetistes-Nutricionistes du Principat d’Andorra pour un exposé intitulé : « Mai és tard per començar a menjar bé… Però què vol dir menjar bé ? (Il n’est jamais trop tard pour commencer à bien manger… mais que veut dire bien manger ?). »

La spécialiste a insisté sur la nécessité d’avoir un mode de vie saine en rappelant qu’une bonne alimentation peut prévenir bien des maladies et des soucis. Les végétaux par exemple prémunissent des maladies dégénératives i apportent les antioxydants indispensables, les probiotiques, comme les yogourts ou la choucroute sont susceptibles d’améliorer le fonctionnement de la flore intestinale. Il ne s’agissait pas seulement de classer les aliments mais aussi de définir les bonnes habitudes alimentaires : faire cinq repas par jour au lieu de trois, manger toutes les trois heures, aller dormir au moins une heure et demie après avoir soupé, consommer des fruits de saison, favoriser la consommation de produits locaux et faire du sport. L’exposé a permis la pratique de la langue catalane, bien sûr, créant ainsi un exercice d’immersion linguistique et de pédagogie actionnelle.

Katia Durich n’a pas voulu finir son exposé sans parler de notre second cerveau : l’intestin. Elle fit prendre conscience au public de la nécessité de prendre soin de la santé de notre intestin grâce à une bonne hydratation, aux fibres, à l’exercice et aussi éviter les plus grands ennemis de la paroi intestinale comme le tabac, le café, le stress ou les antibiotiques. Les questions du public ont montré un réel intérêt pour les commentaires et les conseils de la conférencière.

Menjar bé (i en català) a la Universitat
Una cinquantena de persones van assistir fa pocs dies a la conferència de la dietetista i nutricionista Katia Durich. L’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà havia convidat la fundadora i actual membre del Col·legi de Dietetistes-Nutricionistes del Principat d’Andorra per una xerrada intitulada : « Mai és tard per començar a menjar bé… Però què vol dir menjar bé ? »

L’especialista va insistir sobre la necessitat de portar un estil de vida saludable recordant-nos que una bona nutrició pot prevenir tota una sèrie de malalties i lesions. Si bé els vegetals prevenen malalties degeneratives i aporten antioxidants necessaris, els probiòtics, com ara els iogurts o la xucrut, són susceptibles de millorar el funcionament de la flora intestinal. No es tractava únicament de classificar els aliments sinó de pautar bons hàbits alimentaris : fer cinc àpats al dia en comptes de tres, menjar cada tres hores, anar a dormir almenys una hora i mitja després d’haver sopat, consumir fruita de temporada, afavorir el consum de productes locals o fer esport. La xerrada va permetre de practicar la llengua catalana, és clar, en un exercici immersiu de pedagogia accional.

Katia Durich no va voler acabar la xerrada sense mencionar el nostre segon cervell : l’intestí. Va conscienciar el públic sobre el menester de cuidar la salut intestinal amb la hidratació, la fibra, l’exercici per evitar així els grans enemics de la paret intestinal com ara el tabac, el cafè, l’estrès o els antibiòtics. El torn de preguntes per part del públic va ser d’allò més actiu reflectint els comentaris i consells de la conferenciant.

bien-manger-et-en-catalan-a-luniversite